dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Sernik gotowany przekładany plackami miodowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Sernik gotowany przekładany plackami miodowymi z cynamonem, polany polewą z białej czekolady i posypany orzechami włoskimi. Pycha! Będzie idealne nie tylko na Boże Narodzenie :)

Sernik gotowany przekładany plackami miodowymi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik gotowany przekładany plackami miodowymi

 

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany przekładany plackami miodowymi
Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Można się w tym celu posłużyć malakserem a potem tylko chwilę ciasto ręcznie zagnieść aby było gładkie. Gotowe ciasto dzielimy na 3 jednakowe części. Każdą z nich wylepiamy dno blaszki o wymiarach 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane placki pieczemy po kolei ok. 15 minut w 200 stopniach i odstawiamy do ostudzenia. Masa serowa: W dużym garnku roztapiamy masło, dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka oraz cukry, dokładnie mieszamy i całość zagotowujemy na średnik ogniu żeby się nie przypaliło. Kiedy zacznie bulgotać dodajemy mąkę z budyniem i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Kiedy ponownie masa się zagotuje odstawiamy z palnika. Ciepłym serem przekładamy kruche placki i odstawiamy do wystygnięcia następnie wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Polewa: czekoladę roztapiamy na parze i dokładnie mieszamy z mlekiem. Gotową polewą polewamy sernik i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego :) 
Sernik gotowany przekładany plackami miodowymi
Sernik gotowany przekładany plackami miodowymi - przed miksowaniem z malakserze
Sernik gotowany przekładany plackami miodowymi
Sernik gotowany przekładany plackami miodowymi - po zmiksowaniu
Sernik gotowany przekładany plackami miodowymi
Sernik gotowany przekładany plackami miodowymi - gotowa masa serowa