Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Sernik gotowany w kokosowo-kakaowym cieście

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatna, puszysta, waniliowa masa z gotowanego sera, świetnie komponuje się z kakaowo-kokosowym ciastem.

Sernik gotowany w kokosowo-kakaowym cieście

Składniki:

Sernik gotowany w kokosowo-kakaowym cieście

Cisato kakaowe

  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe

  • 5 białek
  • 1 szkl cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej z czubkiem
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 80g wiórek kokosowych
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 5 żółtek
  • 1kg sera
  • 3/4 kostki masła
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 szkl cukru
  • cukier waniliowy duży
  • budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany w kokosowo-kakaowym cieście

Ciasto kakaowe

Białka ubijamy na sztywno, porcjami dodajemy cukier i wodę, ubijamy do rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dosypujemy do ubitych jajek, delikatnie mieszamy, wylewamy do formy o wymiarach 24/35cm , pieczemy około 30 minut w 175*C

Ciasto kokosowe

Z białek ubijamy pianę , dodajemy ocet i cukier, ubijamy aż cukier się rozpuści.

Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i wiórkami, dodajemy do ubitych białek, delikatnie mieszamy, wylewamy do formy o wymiarach 24/35 cm, pieczemy około 30minut w 175*C

Masa serowa

Do sera dodajemy żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy, miksujemy blenderem, stawiamy na małym ogniu, cały czas mieszając zagotowujemy.
Budyń i mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w mleku, wlewamy do gotującego się sera, mieszając chwilę gotujemy około 2-3 minuty.

Ciepłą masę porcjami wykładamy na ciasto kokosowe i przykrywamy ciastem kakaowym, gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Tagi:

ciasto sernik