zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1998]

Sernik gotowany wg Zewy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

ten sernik powinien się dobrze schłodzić, jedna przy moich głodomorkach nie było szans ...

Sernik gotowany wg Zewy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik gotowany wg Zewy

  • 1 kg mielonego półtłustego twarogu
  • 4 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1/2 szk cukru pudru
  • 1/2 szk cukru
  • 200 g masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 szk mleka
  • 500 g herbatników typu petitki
  • Polewa :
  • 50 g masła
  • 4 łyżki mleka
  • 1/2 szk cukru
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 70 g mlecznej czekolady
  • Dodatkowo :
  • biała posypka do ciast
  • kolorowa posypka do ciast

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany wg Zewy

Przygotować wszystkie składniki na sernik, blachę do ciast o wymiarach 23 x 33 cm, oraz niezbędne naczynia. Białka oddzielić od żółtek i umieścić osobno w miskach. Do żółtek wsypać oba cukry i cukier waniliowy, dodać masło o pokojowej temperaturze i dobrze utrzeć. Następnie dodawać porcjami twaróg i dokładnie utrzeć masę serową. Białka dokładnie ubić z solą na sztywną pianę po czym dodać ją do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Masę serową przełożyć do garnka, włączyć ogień i zagotować od czasu do czasu mieszając aby się nie przypaliło. W mleku wymieszać budyń i wlać do gotującej się masy serowej, energicznie mieszać i zagotować. Blaszkę dno blaszki wyłożyć podwójną warstwą ciastek, wylać połowę masy, wyrównać i ułożyć jedną warstwę herbatników. Na herbatniki wylać resztę masy, wyrównać powierzchnię i wyłożyć ostatnią warstwę herbatników. Sernik zostawić do wystudzenia. W rondelku umieścić składniki polewy i podgrzewając oraz mieszając doprowadzić do wrzenia. Polewę lekko przestudzić i wylać ją na sernik. Na koniec posypać dowolnie posypką i po schłodzeniu polewy na serniki wstawić blachę z zawartością do całkowitego ścięcia się sernika. Kroić między ciastkami.