kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Sernik gotowany z czerwonymi winogronami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny sernik gotowany z czerwonymi winogronami zatopionymi w cytrynowej galaretce. Polecam do kawy.

Sernik gotowany z czerwonymi winogronami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik gotowany z czerwonymi winogronami

 

  • 0,5 kg sera z wiaderka
  • 100 gram masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 mililitra mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka z czubkiem żelatyny
  • kilka łyżek mleka - do żelatyny
  • 1 galaretka cytrynowa ( na 0,5 l )
  • 0,5 l gorącej wody
  • 30 dag czerwonych winogron
  • herbatniki
  • pojemnik
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany z czerwonymi winogronami
W gorącym mleku rozpuszczamy żelatyne i odstawiamy. Winogrona myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy w chłodne miejsce.
Do garnka wkładamy margarynę i roztapiamy, dodajemy cukry i mieszamy. Wkładamy twaróg, kiedy lekko się podgrzeje wbijamy jajka i energicznie mieszamy. Budyń z mąką ziemniaczaną wsypujemy do mleka i mieszamy, wlewamy do gorącego sernika, mieszamy, aż masa serowa zgęstnieje.
Rozpuszczamy żelatynę i wlewamy do masy serowej, mieszamy.
Blaszkę lub pojemnik wykładamy folią spożywczą, układamy herbatniki, wlewamy masę serową, układamy herbarniki. Na herbatniki układamy winogrona i zalewamy galaretką.
Sernik gotowany z czerwonymi winogronami
Do rozpuszczonego masła dodajemy oba cukry.
Sernik gotowany z czerwonymi winogronami
Do podgrzanego twarogu wybijamy jajka i energicznie mieszamy.
Sernik gotowany z czerwonymi winogronami
W pojemniku układamy herbatniki, masę serową, herbatniki.
Sernik gotowany z czerwonymi winogronami
Na herbatniki wykładamy winogrona i wylewamy galaretkę