katarzynagotuje

katarzynagotuje

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Sernik gotowany z herbatnikami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sernik gotowany z herbatnikami bardzo szybki w przygotowaniu.

Sernik gotowany z herbatnikami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik gotowany z herbatnikami

  • 1 kg twarogu,
  • 250g margaryny,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe,
  • 1/2 szklanki mleka.
  • herbatniki,
  • 150-200g czekolady,
  • 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany z herbatnikami

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a na niej ułożyć herbatniki (jeden przy drugim). Margarynę rozpuścić (można w mikrofalówce) i przestudzić. Twaróg zmielić lub zmiksować mikserem na gładką masę, dodać jajka, cukier i cukier wanilinowy i przestudzoną margarynę. Wszystko zmiksować do połączenia się składników. Przelać do garnka i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszać. Budynie rozpuścić w 1/2 szkl. mleka i wlać do gotującej się masy serowej. Całość zagotować, cały czas mieszając. Gorącą masę serową wylać na herbatniki, wyrównać szpatułką. Na wierzch ułożyć pozostałe herbatniki. Odstawić do ostygnięcia. Można polać czekoladą (rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła). Wstwić do lodówki najlepiej na całą noc.

Redakcja poleca: