monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Sernik gotowany z hibiskusem na amarantusowym spod

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Dawno już nie przygotowywałam sernika gotowanego więc pora nadrobić zaległość, na dodatek kupiłam hibiskus do picia co prawda ale od razu przyszła inspiracja aby dodać do go masy serowej. Sernik oczywiście jest w wersji fit-100 g to 95 kcal:)

Sernik gotowany z hibiskusem na amarantusowym spod Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik gotowany z hibiskusem na amarantusowym spod

 

  • Spód amarantusowy:
  • 25 g amarantusa ekspandowanego
  • 60 g chocośliwki-najlepiej domowej
  • 5 g masła roślinnego
  • Masa serowa:
  • 600 g sera białego chudego
  • 40 g hibiskusa
  • 120 g erytrolu
  • 150 ml mleka 0,5%
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 40 g
  • Galaretka hibiskusowa:
  • 20 g hibiskusa
  • 250 ml wody
  • 20 g cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Tortownica 17 cm

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany z hibiskusem na amarantusowym spod

Spód:

Sernik gotowany z hibiskusem na amarantusowym spod
w misce wymieszać amaratnus z powidłami

Do miski przesypać amarantus, dodać chocośliwkę oraz masło. Dokładnie całość wymieszać aby składniki dobrze się połączyły.

ETAP 2:

Sernik gotowany z hibiskusem na amarantusowym spod
na dno tortownicy położyć papier a następnie masę

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozłożyć i dokładnie rozsmarować, wstawić do lodówki.

Masa serowa:

Sernik gotowany z hibiskusem na amarantusowym spod
zagotowane mleko z hibiskusem odcedzić na sicie

Do rondelka wlać mleko, dodać hibiskus i zagotować. Gotować około 2-3 minuty, zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia. Następnie odcedzić.

ETAP 4:

Sernik gotowany z hibiskusem na amarantusowym spod
do zblendowanego sera dodać mleko hibiskusowe

Do garnka przełożyć ser i dokładnie zblendować lub zmielić w maszynce do mięsa. Wstępnie podgrzać i dodać hibiskusowe mleko. Dobrze wymieszać.

ETAP 5:

Sernik gotowany z hibiskusem na amarantusowym spod
dodać erytrol oraz żółtka i postawic na ogień zagotować

Wsypać erytrol, dodać żółtka i postawić na ogień. Zagotować. Gotować około 3-4 minuty, zdjąć z ognia i dodać mąkę. Po raz kolejny dobrze wymieszać i ponownie postawić na ogień, gotować stale mieszając do momentu aż masa zgęstnieje. Ostawić na bok i lekko przestudzić.

ETAP 6:

Ostrożnie przelać do tortownicy , wyrównać. Zostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki.

Galaretka hibiskusowa:

Do szklanki ok 100 ml wrzątku, wsypać hibiskus i zostawić na około 10 minut pod przykryciem. Następnie odcedzić, wlać resztę wody i wymieszać. Dodać cukier i żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia obu składników. Zostawić do ostygnięcia.
Delikatnie przelać na masę serową ( najlepiej przelewać ostrożnie przez siteczko, aby uniknąć wlania do ciasta zaplątanego liście herbaty). Odłożyć do lodówki na całą noc.

Tagi:

ciasto sernik