SUPERPRZEPIS

Sernik gruszkowo-brzoskwiniowy

  • 2
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Sernik gruszkowo-brzoskwiniowy Więcej zdjęć (5)

To wspaniałe ciasto bez pieczenia. Brzoskwinie owocujące w naszym klimacie są dość ostre w smaku, jednak świetnie smakują w połączeniu ze słodką gruszką zatopione w cytrynowym serniczku.

Składniki:

Sernik gruszkowo-brzoskwiniowy

 

  • 1 kg twarogu mielonego do serników
  • 400 ml śmietanki kremowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej
  • pół kg brzoskwiń
  • 3-4 gruszki
  • 2/3 szklanki żurawiny
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik gruszkowo-brzoskwiniowy
Myjemy i obieramy owoce. Najładniejsze kroimy w ósemki, resztę w kostkę. Galaretkę z dodatkiem żelatyny rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody po czym odstawiamy do schłodzenia. Dno okrągłej formy wysypujemy wiórkami kokosowymi. Ubijamy śmietankę. Ser twarogowy miksujemy z cukrem pudrem po czym dodajemy śmietankę i delikatnie mieszamy. Dodajemy do sera tężejacą galaretkę i mieszamy dokładnie. Dodajemy pokrojone w kostkę owoce i pół szklanki żurawiny. Masę serową przekładamy do formy. Na górze układamy owoce pokrojone w ósemki i pozostałą żurawinę. Wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy drugą galaretkę w ilości wody wg wskazówek na opakowaniu. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na górę sernika. Wstawiamy na dwie godziny do lodówki. 
Sernik gruszkowo-brzoskwiniowy
Myjemy i obieramy owoce. Najładniejsze kroimy w ósemki.
Sernik gruszkowo-brzoskwiniowy
Drugą część owoców kroimy w drobną kosteczkę
Sernik gruszkowo-brzoskwiniowy
Dodajemy do masy serowej pokrojone w kostkę owoce i pół szklanki żurawiny.
Sernik gruszkowo-brzoskwiniowy
Masę serową przekładamy do formy. Na górze układamy owoce pokrojone w ósemki i pozostałą żurawinę.

Tagi:

sernik