2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Sernik imbirowo-korzenny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bez sernika nie ma u mnie świąt! Ten jest pyszny i elegancki, a sos czekoladowo pomarańczowy to kropka nad "i" na pewno zdobędzie serca świątecznych gości. polecam gorąco.

Sernik imbirowo-korzenny

Składniki:

Sernik imbirowo-korzenny

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • ½ kostki masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka śmietany 18%

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 3 białka- z ciasta kruchego
  • 4 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki mleka w proszku

 

  • Sos czekoladowo-pomarańczowy:
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego z kawałeczkami owoców
  • 150 ml śmietanki kremowej
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Sernik imbirowo-korzenny

ETAP 1:

Sernik imbirowo-korzenny
wszystkie składniki ciasta zagniatamy ze sobą

Ciasto:
Mąkę wsypać do miski wymieszać z przyprawą oraz proszkiem do pieczenia, dodać żółtka pokrojone na kawałki masło wsypać cukier, zagnieść jednolite ciasto.

ETAP 2:

Sernik imbirowo-korzenny
Ciastem wylepiamy dno wyłozonej pergaminem blachy

Ciastem wylepić dno blaszki o wym 25/30 cm. Włożyć do lodówki na czas robienia masy.

Masa serowa

Sernik imbirowo-korzenny
masę serową miksujemy krótko tylko do połączenia

Twaróg zmielić, wsypać cukier cukry, dodać białko oraz całe jajka, wlać śmietanę, wsypać mleko w proszku oraz budyń, dodać miękkie masło, całość zmiksować krótko, pod koniec dodać starty imbir.

ETAP 4:

Sernik imbirowo-korzenny
gotowa masę serową wylać na kruchy spód upiec

Masę serową wylać na kruchy spód, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*c na grzaniu góra-dół, piec 30 minut po tym czasie temp zmniejszyć do 160*c i piec 20 minut. Po upieczeniu wystudzić.


Sos pomarańczowo-czekoladowy:


Sok z pomarańczy zagotować z cukrem pudrem i śmietanką.dodać połamaną czekoladę, dokładnie wymieszać. Przed podaniem polać sernik.
Wesołych Świąt!