mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Sernik izaura z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto długo zachowuje świeżość, całość wzbogacają brzoskwinie z syropu, które świetnie współgrają z kakaowym ciastem i kruszonką :)

Sernik izaura z brzoskwiniami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik izaura z brzoskwiniami

 

  • Ciasto kakaowe:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 20 dag masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

 

  • Masa serowa:
  • 1,5 kg twarogu półtłustego 3-krotnie mielonego
  • 6 jajek
  • cukier waniliowy
  • budyń waniliowy
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 30 dag cukru

 

Sposób przygotowania:

Sernik izaura z brzoskwiniami
Spód: Wszystkie składniki ciasta kakaowego zagniatam i wkładam na 2-3 godziny do zamrażalnika. Masa serowa: Całe jajka miksuję z cukrem i cukrem waniliowym, dodaję rozpuszczone i ostudzone masło. Masę jajeczną wlewam do twarogu. Dodaję budyń w proszku i delikatnie mieszam łyżką. Trzy czwarte schłodzonego ciasta ścieram na tarce, wykładam połowę masy serowej, następnie pokrojone w cząstki brzoskwinie osączone z puszki i wykładam resztę masy serowej. Na wierzch ścieram pozostałą część ciasta kakaowego. Piekę około 70 minut w temperaturze 170*C.
Sernik izaura z brzoskwiniami
Na masę serową wykładam brzoskwinie pokrojone w kostkę
Sernik izaura z brzoskwiniami
Na wierzch ścieram 1/4 zamrożonego ciasta czekoladowego