-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Sernik jagodowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Już dawno nie robiłam sernika na zimno. A że mam jeszcze zapas świeżych jagód zrobiłam taki oto sernik.

Sernik jagodowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik jagodowy

 

  • 2 szklanki jagód
  • 250 g mascarpone
  • 400 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka różowa
  • 1 galaretka żółta
  • 1 paczka biszkoptów

Sposób przygotowania:

Sernik jagodowy
Jagody umyć i zmiksować w blenderze. Śmietanę 30 % ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Następnie dodać serek mascarpone. Zmiksować wszystko dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Galaretkę różówą rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Wystudzić.

Chłodną galaretkę dodać do masy serowej. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami.Przelać masę i wstawić na kilka godzin do lodówki. Galaretkę żółtą rozrobić w 400 ml gorącej wody. Wystudzić. Lekko tężejącą wylać na sernik.

Wstawić ponownie do lodówki do zastygnięcia galaretki.
Sernik jagodowy
Galaretka żółta odbija się od ciasta i wydaje się dwukolorowa.