Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Sernik jagodowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszny, delikatny sernik z aksamitną pianką i świeżymi jagodami. Zachwyca smakiem i fioletowym kolorem.

Sernik jagodowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik jagodowy

 

Sposób przygotowania:

Sernik jagodowy
Mąkę posiekać z zimnym masłem, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać wodę i żółtko. Szybko zagnieść. Wylepić dno formy. Piec w 190*C przez 15min. MASA SERNIKOWA: zmielony twaróg zmiksować ze śmietanką, cukrem jajkami i mąką ziemniaczaną. Jagody zmiksować (można dodać trochę śmietanki, żeby lepiej się rozdrobniły) przetrzeć przez sito i wlać do masy serowej. Dokładnie wymieszać. Wylać na podpieczony spód i piec przez 50min w 170*C. Sernik wystudzić.Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Zimną śmietankę ubić na sztywno dodając cukier puder. Gęsty jogurt powinien mieć temperaturę pokojowa. Wlać cienkim strumyczkiem ostudzoną żelatynę mieszając trzepaczką. Jogurt połączyć z ubitą śmietanką. Wylać na ostudzony sernik. Kiedy zesztywnieje wyłożyć jagody. Smacznego!
Sernik jagodowy
Kruchym ciastem wylepić spód formy i piec przez 15-20min.
Sernik jagodowy
Jagody zmiksować i przetrzeć przez sito pozbywając się skórek.
Sernik jagodowy
Wszystkie składniki na sernik zmiksować, a na koniec wlać mus jagodowy.
Sernik jagodowy
Na wystudzony sernik wyłożyć śmietankową piankę.