Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Sernik jagodowy na herbatnikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Herbatniki zmiksuj z masłem na mokry piasek, wyłóż nimi dno tortownicy, włóż do lodówki. Ser utrzyj z 1/2 szklanki cukru i śmietaną.

Sernik jagodowy na herbatnikach

Składniki:

Sernik jagodowy na herbatnikach

 

  • 225 g herbatników Digestive
  • 65 g masła

 

  • 2,5 szklanki zmiksowanych jagód (mogą być mrożone)
  • 350g sera twarogowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 2 łyżki wódki

 

Sposób przygotowania:

Sernik jagodowy na herbatnikach
Herbatniki zmiksuj z masłem na mokry piasek, wyłóż nimi dno tortownicy, włóż do lodówki. Ser utrzyj z 1/2 szklanki cukru i śmietaną. Jagody wymieszaj z resztą cukru i wódką. Żelatynę namocz w kilku łyżkach wody i wymieszaj z jagodami, następnie z twarogiem. Na spód herbatnikowy wylej masę jagodowo-serową. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Udekoruj bita śmietaną.