mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Sernik jagodowy na zimno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatny, pysznie kremowy, jagodowy sernik bez pieczenia na kruchym spodzie.

Sernik jagodowy na zimno Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik jagodowy na zimno

 

 

  • Warstwa jagodowa:
  • 125ml wody
  • 30g żelatyny
  • 250g śmietanki kremówki 30%
  • 500g sera twarogowego do serników
  • 200g cukru
  • 500g jagód

 

  • Warstwa śmietanowa:
  • 200g śmietany kremówki 30%
  • łyżeczka cukru pudru
  • świeże borówki amerykańskie

 

Sposób przygotowania:

Sernik jagodowy na zimno
Spód: Margarynę siekam na mniejsze kawałki, dodać resztę składników i zagniatam na gładkie ciasto. Wałkuję ciasto, wykładam na okrągłą formę, nakłuwam widelcem. Piekę w nagrzanym piekarniku do zrumienienia ok. 20 minut.
Warstwa jagodowa: Żelatynę zalewam wodą, pozostawiam do napęcznienia na ok. 5 minut, potem zagrzewam mocno w mikrofali lub na małym ogniu, by się dokładnie rozpuściła.
Ubijam kremówkę na sztywno. Osobno miksuję jagody, dodaję ser, cukier i mieszam aż masa będzie gładka. Nie przerywając miksowania wlewam ciepłą żelatynę, a potem porcjami dodaję ubitą śmietanę. Wykładam jagodową masę na zimny spód, przykrywamy folią spożywczą i odstawiam na 2 godziny lub na całą noc do lodówki.
Wykładam sernik na talerz. Ubijam śmietanę kremówkę z pudrem i wykładam na sernik. Dekorujemy każdy kawałek jagodami osączonymi z syropu lub borówkami amerykańskimi.
Sernik jagodowy na zimno
Do zmiksowanych jagód dodaję ser, cukier i mieszam
Sernik jagodowy na zimno
Ubijam śmietanę kremówkę z pudrem i wykładam na sernik