aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Sernik jogurtowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Lekki i delikatny jak chmurka! Na pierwszy rzut oka wygląda zupełnie jak tradycyjny sernik, robiony z twarogu. Nawet wgryzając się w jego pulchną i niezwykle delikatną masę, nikt nie rozpozna, że został przygotowany wyłącznie z jogurtów greckich :)

Sernik jogurtowy

Składniki:

Sernik jogurtowy

 

  • Ciasto na spód:

 

 

  • Masa serowa:

 

  • 2 duże jogurty greckie ( po 400g)
  • 2 budynie w proszku
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Sernik jogurtowy
Żółtka ubij z cukrem na puch, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz margarynę Całość dokładnie posiekaj nożem. Następnie połącz z ubitymi żółtkami i zagnieć jednolite ciasto. Gotowe włóż do lodówki na ok 30 min. Masa serowa: Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z jogurtami na delikatny puch, następnie stopniowo dodawaj proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia. Z białek i cukru ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką z pozostałą masą. Schłodzone ciato rozwałkuj na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę, wylej masę serową i upiecz w nagrzanym do 180C piekarniku przez ok godzinę