SUPERPRZEPIS

Sernik kawowy na herbatnikach

  • 13
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Sernik kawowy na herbatnikach Więcej zdjęć (5)

Sernik wystudzić w uchylonym piekarniku . Na zimny można wylać polewę, u nas wystarczył cukier puder. Mój troszkę popękał, za szybko go wyciągałam z blaszki.

Składniki:

Sernik kawowy na herbatnikach

 

  • Kg sera białego ( użyłam mielonego z wiaderka)
  • 5 jajek
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • Łyżeczka cukru z wanilią
  • Szczypta soli
  • Pełna łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1 i ½ łyżki kawy rozpuszczalnej
  • Na spód 16 herbatników

 

Sposób przygotowania:

Sernik kawowy na herbatnikach
Odmierzam 6 łyżek gorącej wody i rozpuszczam w niej kawę , następnie rozdzielam równo do dwóch filiżanek, do jednej z nich dodaję kakao i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia.

Masło przekładam do misy i miksuję z sola i cukrami , aż powstanie puszysta masa. Nadal miksując wbijam po jednym jajku , dodaję po łyżce sera, w śmietanie mieszam budynie i również dodaję do masy, cały czas miksuję .



Masę serową dzielę do trzech pojemników, po równo. Do jednej części dodaję kawę i dokładnie mieszam, do drugiej kawę z kakao, także trzeba połączyć , trzecia zostaje biała.

Blaszkę (31 x 22) wykładam papierem do pieczenia, spód wykładam herbatnikami . Na herbatniki wykładam masę serową , wyrównuję , następnie wykładam delikatnie ( najlepiej łyżką po trochu) masę z kawą , na wierzch równie delikatnie, masę z kawą i kakao .

Piekłam w 160 st.C jakieś 70 minut, trzeba pilnować , piekarniki są różne .



*przepis zaczerpnięty z gazetki Gotuj krok po kroku, z własnymi modyfikacjami.
Sernik kawowy na herbatnikach
następnie rozdzielam równo do dwóch filiżanek, do jednej z nich dodaję kakao i dokładnie mieszam
Sernik kawowy na herbatnikach
Masę serową dzielę do trzech pojemników, po równo. Do jednej części dodaję kawę i dokładnie mieszam
Sernik kawowy na herbatnikach
Blaszkę (31 x 22) wykładam papierem do pieczenia, spód wykładam herbatnikami
Sernik kawowy na herbatnikach
Na herbatniki wykładam masę serową , wyrównuję , następnie wykładam delikatnie