SUPERPRZEPIS

Sernik kawowy z cukrową nitką

  • 9
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Sernik kawowy z cukrową nitką Więcej zdjęć (5)

Pyszny kawowy serniczek, na spodzie z herbatników, z kremem z mascarpone i cukrową nitką.

Składniki:

Sernik kawowy z cukrową nitką

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik kawowy z cukrową nitką
Masło roztapiamy, osobno roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę. Herbatniki kruszymy, dodajemy do nich płatki owsiane, bułkę tartą i dwie łyżki cukru i mieszamy. Do tego wlewamy roztopione masło i czekoladę i łączymy składniki. Tortownicę o wielkości 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę z herbatników i płatków. Masę rozkładamy i uklepujemy łyżką na dnie i bokach formy.

Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzątku. Jajka ucieramy z 1/2 szklanki cukru i 1/4 szklanki cukru trzcinowego. Dodajemy do jajek stopiono ser cały czas miksując. Następnie dodajemy mąkę i ostudzoną kawę. Tak przygotowaną masę przelewamy na przygotowaną podstawę z herbatników. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Śmietaną smarujemy z wierzchu ostudzony sernik. W rondelku rozpuszczamy pozostały cukier na karmel, wrzucamy do niego orzechy i obrane ze skórki migdały i wyciągamy pojedynczo otoczone karmelem na papier do pieczenia. Z karmelu robimy widelcem nitki i układamy na cieście. Dekorujemy przygotowanymi orzechami i migdałami kiedy ostygną.
Sernik kawowy z cukrową nitką
Z pokruszonych ciasteczek i czekolady przygotowujemy spód ciasta
Sernik kawowy z cukrową nitką
Na spód z herbatników wylewamy masę serową
Sernik kawowy z cukrową nitką
Ostudzony sernik smarujemy przygotowaną śmietaną
Sernik kawowy z cukrową nitką
W rozpuszczonym cukrze maczamy orzechy i migdały