kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Sernik kokosowo-dyniowy na ucieranym spodzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jesienne dni sprzyjają przygotowywaniu deserów z dynią. Postanowiłam połączyć dynię z kokosem i w efekcie otrzymałam mega pyszny sernik.Polecam :)

Sernik kokosowo-dyniowy na ucieranym spodzie

Składniki:

Sernik kokosowo-dyniowy na ucieranym spodzie

 

  • spód ucierany:
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki do pieczenia
  • 1/3 szklanki kropelek czekoladowych chocolate chip

 

  • warstwa dyniowa:
  • 300 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 1/2 szkl musu z dyni hokkaido
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • otarta skórka z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

 

  • warstwa kokosowa:
  • 350 g jogurtu kokosowego
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Sernik kokosowo-dyniowy na ucieranym spodzie

ETAP 1:

Przygotuj tortownicę o średnicy 18 cm. Dno oraz boki posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj ucierany spód.

Miękkie masło utrzyj w misie miksera na puch, dodaj jajko i dokładnie zmiksuj. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksuj i na końcu dodaj chocolate chips.

Wymieszaj ciasto i przełóż do tortownicy.

Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz przez ok. 20 minut do suchego patyczka. Gotowy spód przestudź.

Przygotuj warstwę dyniową. Jajka zmiksuj krótko z cukrem w misie miksera, dodaj serek oraz mus z dyni. Zmiksuj krótko do połączenia się składników.

Na końcu wmieszaj skrobię oraz skórkę z pomarańczy. Gotową masę wylej na upieczony spód, wyrównaj wierzch i odstaw.

Przygotuj warstwę kokosową. Jajka zmiksuj krótko z cukrem. Do zmiksowanych jajek dodaj jogurt, krótko zmiksuj. Na końcu wmieszaj skrobię oraz wiórki kokosowe.

Masę kokosową przełóż delikatnie na masę dyniową, wyrównaj wierzch. Wstaw do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piecz 60 minut. Gotowy sernik wystudź w piekarniku.


Tagi:

sernik ciasto