VITA

VITA

Szef Kuchni
[Przepisów: 10]

Sernik kokosowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 330
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Popularna słodkość tym razem w nieco egzotycznym wydaniu. Prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny sernik, idealny na święta!

Sernik kokosowy

Składniki:

Sernik kokosowy

Ciasto

  • 150 g miękkiego masła
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki ksylitolu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 750 g twarogu śmietankowego
  • 150 g miękkiego masła
  • pół szklanki ksylitolu
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • pół opakowania budyniu waniliowego
  • bez cukru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • otarta skórka i sok z cytryny
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Sernik kokosowy
1. Wymieszaj masło z jogurtem, ksylitolem i proszkiem do pieczenia. Dosypuj stopniowo mąkę i zagnieć miękkie, ale zwarte i nie klejące się do rąk ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki.

2. Zmiksuj masło i ksylitol. Dodaj budyń, kaszę mannę, proszek do pieczenia, zmiksuj. Dodawaj stopniowo twaróg. Na koniec dodaj jogurt, sok i skórkę z cytryny. Miksuj około minuty. Wstaw na godzinę do lodówki.

3. Podziel ciasto na dwie części. 2/3 rozwałkuj na cienki placek i wyłóż dno oraz boki blachy do pieczenia. Na ciasto wyłóż masę serową.

4. Rozwałkuj pozostałe ciasto i wytnij z niego paski o szerokości 1-2 cm. Ułóż z nich kratkę na wierzchu masy serowej. Piecz godzinę w 180°C. Gdy lekko przestygnie, wyjmij z piekarnika. Pozostaw do ostygnięcia.

5. Upraż wiórki na suchej patelni i posyp nimi sernik.

RADA VITY:
- Do masy serowej możesz dodać kawałki mango lub ananasa.
- Gdy nie dodajesz jajek możesz dosypać łyżkę agaru rozpuszczonego w łyżce gorącej wody. Wymieszany, ochłodzony i jeszcze raz wymieszany nada ciastu puszystości.