2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Sernik "Kopiko"

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 20

Delikatny sernik o wyraźnej kawowej nucie. Zachwyci amatorów kawowych smaków. Polecam na różne okazje.

Sernik "Kopiko" Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik "Kopiko"

 

  • Ciasto:
  • 100 g masła
  • 15 dag mąki tortowej
  • 80 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu półtłustego
  • 6 jaj od szczęśliwych kurek
  • 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • biała polewa do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Sernik "Kopiko"
Ciasto: Mąkę pszenną połączyć z cukrami, kawą rozpuszczalną, żółtkiem, proszkiem do pieczenia, dodać masło oraz śmietanę zagnieść ciasto kruche, wylepić ciastem blaszkę wyłożoną pergaminem o wym 24/28 cm. Masa serowa: Zmielony twaróg utrzeć z cukrem oraz żółtkami wlać budyń rozrobiony w mleku, dodać mąkę kukurydzianą oraz masło zmiksować. Białka ubić na sztywno połączyć z masą serową, delikatnie wymieszać. Podzielić masę na trzy części. Białą część wylać na kruchy kawowy spód do drugiej części wlać połowę zaparzonej kawy w 4-5 łyżkach gorącej wody –kawa ma być przestudzona. Wymieszać, wylać na białą masę serową wygładzić łyżką, do trzeciej części wlać resztę kawy i wsypać łyżeczkę ciemnego kakao wymieszać, wyłożyć na wierzch. Piec 50 minut w temp 175*c. Po upieczeniu zimny sernik udekorować białą polewą czekoladową. Schłodzić.
Sernik "Kopiko"
z podanych składników zagniatamy ciasto kruche
Sernik "Kopiko"
wylepiamy dno formy robimy kawową masę serową