aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 208]

Sernik krakowski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wiele serników już wypróbowałam i niestety nieliczne tylko udawało się upiec bez opadnięcia. Ten akurat zalicza się do jednych z najlepszych ;)

Sernik krakowski

Składniki:

Sernik krakowski

Ciasto

  • 300 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Masa serowa

Sposób przygotowania:

Sernik krakowski

Ciasto

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło, proszek do pieczenia i dobrze posiekaj.

Jajko wbij do miski i wraz z cukrem utrzyj na puch. Następnie dodaj do mąki i zagnieć gładkie ciasto. 2/3 rozwałkuj na cienki placek, wyłóż nim formę do pieczenia i podpiecz w piekarniku przez ok 10 min w temp 180C. 1/3 ciasta odłóż do lodówki ( będziemy z nich wykrawać paski na wierzch)

Masa

Twaróg zmiel w maszynce 3 razy. Masło wraz z 1/2 szklanki cukru utrzyj mikserem na biały "puch". W trakcie ucierania dodawaj po jednym żółtku oraz porcji zmielonego twarogu. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na namoknięcia.

W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę, pod koniec dodaj pozostałą część cukru i dobrze rozmieszaj. Gotową pianę wymieszaj delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką z masą serową. Pod koniec dodaj mąkę ziemniaczaną oraz odsączonymi rodzynkami. Masę wyłóż na wcześniej podpieczony spód.

ETAP 3:

Pozostałą część ciasta rozwałkuj i za pomocą ostrego noża pokrój w paski o szerokości ok 1 cm. Następnie ułóż na serniku w kratkę i posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Piecz ok godziny w temp. 170 C. Wystudzony sernik można również ozdobić lukrem.

Tagi:

ciasto sernik