pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Sernik - krople rosy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszne ciasto do kawki

Sernik - krople rosy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik - krople rosy

 

  • CIASTO:
  • 1 kg ser biały trwarogowy,
  • 6 jajka,
  • 1.5 szklanka cukier,
  • 1 szklanka mleko,
  • 1/2 szklanki olej,
  • 1 opakowanie budyń śmietankowy
  • SPÓD:
  • 2 szklanki mąka pszenna,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki cukier,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 20 dag margaryna w kostce,
  • 1 łyżka smale,
  • 2 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

Sernik - krople rosy
SPÓD: Z podanych składników wyrabiamy ciasto które na 30 min wkładamy do zamrażalnika. Taki spód można wykorzystać w różnych ciastach wymagających kruchego spodu. CIASTO:Ser zmielić na maszynce. Rozbijamy 2 jaja, 4 żółtka (białka się jeszcze przydadzą) i miksujemy z szklanką cukru, serem, mlekiem, olejem i budyniem na jednolitą masę. Na uprzednio przygotowany spód, który po wyjęciu z zamrażalnika trzemy na dużych oczkach tarki wylewamy masę serową. Ciasta pieczemy 45 min w temp. 200°C. Pod koniec pieczenia z 4 białek i 1/2 szklanki cukru ubijamy pianę. Rozprowadzamy równomiernie po masie serowej i zapiekamy kolejne 10 min.
Sernik - krople rosy
Sernik - krople rosy SPÓD
Sernik - krople rosy
Masa serowa na spodzie
Sernik - krople rosy
Masa białkowa na wierzchu