MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Sernik - lekki i waniliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sernik jest delikatny i wilgotny, a do tego dietetyczny!

Sernik - lekki i waniliowy

Składniki:

Sernik - lekki i waniliowy

 

  • 1kg sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej (lub budyniu waniliowego)
  • ziarenka z laski wanilii, lub aromat waniliowy
  • słodzik/miód/stewia

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik - lekki i waniliowy
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Z wanilii wydrążamy ziarenka. Ser, żółtka, rozkruszony słodzik, skrobię i wanilię miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia/folią. Sernik pieczemy około godziny w temperaturze 160-180 stopni. Pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku! Dekoracja: foremka w kształcie gwiazdki i kakao :)