Sernik lekko pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Sernik z każdym dodatkiem jest dobry, ale najlepszy oczywiście z twarogu w kostce, a nie wiaderkowego.

Sernik lekko pomarańczowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik lekko pomarańczowy

 

  • Spód:

 

 

  • Masa serowa:

 

  • 1 kg twarogu w kostce
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Sernik lekko pomarańczowy
Miękkie masło lub margarynę, przesianą mąkę i cukier na jednolitą masę. Ciastem wylepiamy dno wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy o wymiarach 25x30 cm. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Studzimy. Twaróg przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę lub miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy cukier i ucieramy na najwyższych obrotach do czasu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodajemy żółtka i po trochu margaryny. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wkrapiamy aromat. Na koniec wrzucamy skórkę pomarańczową, mieszamy dokładnie łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Masę wylewamy na upieczony wcześniej spód i pieczemy przez ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Sernik lekko pomarańczowy
Spód ciasta pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach
Sernik lekko pomarańczowy
Do zmielonego twarogu dodajemy cukier i ucieramy
Sernik lekko pomarańczowy
Kolejno dodajemy żółtka, margarynę, mąkę i aromat
Sernik lekko pomarańczowy
Jako przedostatnią wrzucamy skórkę pomarańczową