Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Sernik majonezowy w biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sernik z majonezem i kawałkami czekolady w podwójnie pieczonym biszkopcie. Mój autorski pomysł na nie banalne ciasto, które zaskoczy swym smakiem i wyglądem nie jedno wybredne podniebienie.

Sernik majonezowy w biszkopcie

Składniki:

Sernik majonezowy w biszkopcie

 

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • Masa serowa:
  • 250g. chudego twarogu
  • 4 czubate łyżki dobrej jakości majonezu
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g.)
  • 1/2 tabliczki schłodzonej mlecznej czekolady
  • Polewa:
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • Poncz:
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 5 kropel aromatu śmietankowego

Sposób przygotowania:

Sernik majonezowy w biszkopcie
Biszkopt:

Białka oddzielić od żółte, ubić sztywno ze szczyptą soli. Cały czas miksując wsypać cukier, rozpuścić. Dodać żółtka oraz olej. Wyłączyć mikser, wsypać proszek do pieczenia oraz mąkę- wymieszać delikatnie łyżką. Masę wylać do keksówki, piec około 30 min w 180 st. Pozostawić do wystudzenia.

Masa serowa:

Do wysokiej miski przekładamy ser oraz resztę składników. Miksujemy na gładką masę. Czekoladę kroimy w kostkę, dodajemy do masy, mieszamy.

Poncz:

Składniki mieszamy razem.

Wystudzony biszkopt przekrawamy otrzymując trzy blaty. Blat dolny i środowy nasączamy ponczem.

Blat dolny umieszczamy ponownie w keksówce, wykładamy 1/2 masy serowej, przykrywamy kolejnym blatem. Czynność powtarzamy.

Sernik przykrywamy folią aluminiową , pieczemy 60 min w 180st. Odstawiam do wystudzenia na min 3-4 godz.

Polewa:

Mleko z czekoladą podgrzewamy nad kąpielą woda do połączenia się składników. Polewamy ciasto.

Odstawiamy ponownie do lodówki aby polewa zastygła.

Tagi:

ciasta serniki