Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1294]

Sernik malinowo-jeżynowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszny serniczek na zimno, przygotowany z jeżyn malin, oblany czekoladą. Takiego deserku chyba nikt nie odmówi.

Sernik malinowo-jeżynowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sernik malinowo-jeżynowy

Spód ciasta

  • herbatniki kakaowe - 200 g
  • masło - 120 g

Masa serowa :

  • ser chudy - 320 g
  • śmietanka 36% - 0,5 l
  • mleko skondensowane niesłodzone - 0,5 l
  • cukier kryształ - 0,5 szkl
  • galaretki cytrynowe - 2 opak
  • woda gotowana do galaretek - 1 szkl
  • żelatyna - 2 łyżeczki
  • woda do żelatyny - 5 łyżek

Dodatkowo :

  • jeżyny - 130 g
  • maliny na wierzch ciasta
  • mięta do dekoracji
  • czekolada do polania

Sposób przygotowania:

Sernik malinowo-jeżynowy
Herbatniki zemleć lub wałkiem rozgnieść. Masło rozpuścić, lekko przestudzić, zagnieść jak ciasto. Wyłożyć spód tortownicy o wymiarach 27 cm, wstawić do lodówki.

Masa serowa:

Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody, dobrze wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia. Jeżyny opłukać, osączyć, zmiksować, przetrzeć przez sito. Do garnuszka wlać wodę, wsypać żelatynę, postawić na ogniu, mieszać do rozpuszczenia, nie wolno dopuścić do zagotowania. Lekko przestudzoną żelatynę dodać do ciepłej galaretki, wymieszać.

Do miksera wlać mleko skondensowane, dodać ser i cukier, zmiksować. Przelać do miski, dodać zimną kremówkę, ubić. Następnie ubijając dodawać po jednej łyżce galaretki. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać zmiksowane jeżyny, dokładnie wymieszać.

Przełożenie ciasta:

Na spód ciasta wylać masę jeżynową, odstawić do stężenia. Następnie wylać masę cytrynową, schłodzić w lodówce. Wierzch sernika udekorować malinami i listkami mięty. Czekoladę rozpuścić, polać nią sernik.

Smacznego !
Sernik malinowo-jeżynowy
Ser śmietana i mleko zmiksowane z galaretkami
Sernik malinowo-jeżynowy
Do jednej częci dodano przetarte przez sito jeżyny
Sernik malinowo-jeżynowy
Spód tortownicy wyłożony herbatnikami i dobrze dociśniete
Sernik malinowo-jeżynowy
Na herbatniki wyłożono masę jeżynową i masę cytrynową
Sernik malinowo-jeżynowy
Ciasto udekorowane malinami i oblane czekoladą