SUPERPRZEPIS

Sernik marmurkowy

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Sernik marmurkowy Więcej zdjęć (2)

Sernik jest łatwy i pyszny. Polecam!

Składniki:

Sernik marmurkowy

 

  • margaryna- ¾ kostki(ciasto)
  • jajka- 4 (ciasto)
  • mąka tortowa- 10 dag (ciasto)
  • cukier puder- 15 dag(ciasto)
  • proszek do pieczenia- 1 łyżeczka (ciasto)
  • herbatniki pokruszone- 1 szklanka (ciasto)
  • ser biały- 1 kg
  • cukier kryształ- 1 szklanka
  • śmietana 22 %- ½ szklanki
  • mąka pszenna- 3 łyżki
  • jajka- 3
  • kakao- 3 łyżki
  • olej- 1 łyżka
  • aromat waniliowy- 2-3 krople
  • proszek do pieczenia- 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Sernik marmurkowy
Na początku przygotowujemy spód: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, a potem wbijamy po jednym żółtku, następnie wsypujemy po trochę mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Herbatniki kruszymy i wsypujemy do ciasta. Wszystko razem mieszamy.Białka jajek ubijamy na sztywno i dodajemy delikatnie do ciasta. Gotowe ciasto wylewamy na formę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175-180 st C na ok. 12-15 minut. Podpieczone ciasto wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy masę z sera: 1 kg sera należy utrzeć z 3/4 szklanki cukru kryształu, śmietaną i aromatem waniliowym lub cukrem waniliowym. Dodajemy też mąkę, olej, jajka, dokładnie mieszamy. Z gotowej masy serowej odkładamy do innego naczynia ok. 1,5 szklanki masy i do dajemy do tego 1/4 szklanki cukru i kakao(ja odłożyłam dużo za dużo i stosunek kolorów mi się odwrócił, ale też wyszło ładnie:)). Na ciasto z herbatnikami wykładamy trochę masy serowej jasnej, potem ciemnej, znów jasnej, a na wierzchu odrobinę ciemnej i to rozprowadzamy nożem tworząc wzorki. Całość pieczemy 10 minut w 220 st. C, potem zmniejszamy temp. do 160 stC i pieczemy jeszcze przez ok. 40 minut.
Sernik marmurkowy
Ubite białak dodajemy do ciasta z herbatnikami.