AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Sernik - Mazurek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Początkowo to miał być sernik z dodatkiem warstwy budyniowej, ale podczas robienia kruchego ciasta wpadłam na pomysł przerobienia go na mazurek ;)) Powstał więc mazurek serowo-budyniowy na kruchym cieście.

Sernik - Mazurek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik - Mazurek

 

  • KRUCHE CIASTO:
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki krupczatki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka średnie
  • 125 g margaryny lub masła
  • 1-2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany.

 

  • MASA BUDYNIOWA:
  • 3 budynie czekoladowe ( każdy na 0,5 l mleka )
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 litr mleka.

 

  • MASA SEROWA:
  • 500 g mielonego twarogu
  • 125 g margaryny
  • 4 całe jajka
  • 4 białka pozostałe od kruche ciasta
  • 3-4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy 16 g
  • budyń waniliowy.

 

  • DODATKOWO:
  • 50 g czekolady deserowej
  • płatki migdałowe
  • cukrowe jajeczka.

Sposób przygotowania:

Sernik - Mazurek
KRUCHE CIASTO: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto: margarynę siekamy z cukrem i mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i śmietanę, zagniatamy. Jeżeli ciasto jest lepiące, dosypujemy trochę maki, ciasto musi być jak miękka plastelina. Kawałek ciasta zostawiamy do dekoracji i chowamy do lodówki. Resztę ciasta wałkujemy i wykładamy na dno i lekko na boki blaszki 25 x 40 cm ( wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką ). Kładziemy do lodówki. MASA BUDYNIOWA: Budynie z cukrem gotujemy w 1 litrze mleka i gorące wykładamy na kruche ciasto. Zostawiamy do wystudzenia ( nie musi być całkiem zimne, może być lekko ciepłe ! ). MASA SEROWA: Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy żółtka, cały czas ucierając. Dodajemy mielony twaróg oraz budyń. Wszystkie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę i stopniowo dodajemy do masy serowej. Masę serową wykładamy na wystudzony budyń i wyrównujemy. Z pozostałego kruchego ciasta robimy cienkie wałeczki i formujemy koszyczek. Foremkami wycinamy baranki, kurczaki i kwiatki. Układamy na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 50-55 minut. DEKOROWANIE: Czekoladę deserową rozpuszczamy w 2-3 łyżkach mleka, cały czas mieszając. Dekorujemy nią koszyczek, robimy oczka kurczakom i barankom oraz środki kwiatków i gałązki bazi. Bazie powstaną z płatków migdałowych ułożonych na czekoladowych gałązkach. Do koszyczka "wkładamy" cukrowe jajeczka. Można delikatnie posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO :)
Sernik - Mazurek
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, wykładamy na dno blaszki. Na ciasto wykładamy ugotowany budyń.
Sernik - Mazurek
Z podanych składników przygotowujemy masę serową, którą wykładamy na ostudzony budyń.
Sernik - Mazurek
Z kruchego ciasta robimy koszyczek i figurki, wykładamy na masę serową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 50-55 min.
Sernik - Mazurek
upieczone ciasto dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, płatkami migdałowymi i jajeczkami cukrowymi.