Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

SUPERPRZEPIS

Sernik miodowo-migdałowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Delikatny, miodowy sernik na kakaowym spodzie z wierzchu pokryty pysznymi migdałami. Posmakuje każdemu miłośnikowi miodu!

Sernik miodowo-migdałowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik miodowo-migdałowy

 

Sposób przygotowania:

Sernik miodowo-migdałowy
Dokładnie pokruszone herbatniki mieszamy z roztopionym masłem i amaretto. Tortownicę (moja miała średnicę 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia i do tak przygotowanej tortownicy przekładamy masę z ciasteczek. Tortownicę odstawiamy do lodówki.

Miód roztapiamy w rondelku i studzimy do temperatury pokojowej. Do dużej miski przekładamy ser i zaczynamy miksować na wolnych obrotach. Wbijamy po jednym jajku, ciągle miksując, dodajemy miód, następnie przesianą mąkę. Na samym końcu dodajemy migdały i całość mieszamy łyżką.

Masę serową przekładamy na schłodzony spód i posypujemy siekanymi migdałami. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez ok 80-90 minut.

Po ostudzeniu wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Sernik miodowo-migdałowy
Spód z kakaowych herbatników powinien schłodzić się w lodówce
Sernik miodowo-migdałowy
Masę serową miksujemy na wolnych obrotach miksera
Sernik miodowo-migdałowy
Masę serową przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem
Sernik miodowo-migdałowy
Wierzch posypujemy siekanymi migdałami i pieczemy