Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik mocno czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Jest to mój pomysł na czekoladowy sernik.Wyszedł idealnie pyszny,wprost nie można się od niego oderwać.

Sernik mocno czekoladowy

Składniki:

Sernik mocno czekoladowy

Ciasto:

  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 żółtka
  • 2 kopiaste łyżki kakao

Masa serowo-czekoladowa:

  • 1 kg sera na sernik ( gotowego w wiadereczku )
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady ( po 10 dag każda )
  • 2 budynie czekoladowe ( na pół litra mleka każdy,bez cukru )
  • 2 całe jajka
  • 2 białka

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady ( 10 dag )

Sposób przygotowania:

Sernik mocno czekoladowy

Wykonanie ciasta:

Sernik mocno czekoladowy
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Z podanych składników zagniatamy ciasto,formujemy kulę i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej:

Sernik mocno czekoladowy
Z podanych składników przygotowujemy masę.

Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i stapiamy w kąpieli wodnej,następnie lekko studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy jajka i białka,cały czas ucieramy,dodajemy budynie w proszku i ser,ucieramy,na koniec dodajemy lekko przestudzoną czekoladę,dokładnie mieszamy.

Przygotowanie do pieczenia:

Sernik mocno czekoladowy
Ciasto i mase serowo-czekoladową wykładamy do blaszki.

Ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm ,wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.Na ciasto wykładamy masę serową.

Pieczenie i wykończenie sernika:

Sernik mocno czekoladowy
Nastepnie sernik pieczemy,studzimy i dekorujemy.

Sernik pieczemy około 70 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony studzimy i wyjmujemy z blaszki.Wystudzony sernik kroimy na kawałki.
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i stapiamy w kąpieli wodnej,następnie dekorujemy nią pokrojony sernik.Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.


Tagi:

sernik ciasto