edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Sernik mój ulubiony

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Sernik upieczony według starego, sprawdzonego, wyciągniętego z lamusa przepisu. Delikatny, pieczony bez spodu, pycha :)

Sernik mój ulubiony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik mój ulubiony

 

  • 5 jajek
  • 1 kg zmielonego białego sera – może być z wiaderka
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie 16 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag masła
  • 10 dag smażonej w cukrze, bardzo drobno pokrojonej skórki pomarańczowej
  • 10 dag rodzynek
  • łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Sernik mój ulubiony
Żółtka utarłam na biało z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodałam miękkie masło i zmiksowałam na puszystą masę. Po łyżce, nie przerywając miksowania, dodałam cały ser. Na koniec dosypałam budyń i proszek do pieczenia. Blachę o wymiarach 24x34 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 155 stopni z termo obiegiem. Skórkę pomarańczową i rodzynki dokładnie wymieszałam z łyżką pszennej mąki. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przełożyłam ją do masy serowej i delikatnie wymieszałam łopatką zagarniając masę od spodu. Na koniec dodałam bakalie i wymieszałam, żeby się równomiernie rozprowadziły. Wyłożyłam do przygotowanej blachy, wyrównałam powierzchnię i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam przez godzinę. Po tym czasie wyłączyłam piekarnik, a po około 5 minutach delikatnie go uchyliłam i pozostawiłam w nim sernik do wystudzenia.
Sernik mój ulubiony
Poszczególne etapy przygotowania masy serowej.
Sernik mój ulubiony
Masę serową delikatnie wymieszałam z ubitymi białkami.
Sernik mój ulubiony
Na koniec dodałam wymieszane z mąką bakalie.
Sernik mój ulubiony
Apetycznie zrumieniony sernik po wyjęciu z piekarnika.