alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Sernik mojej babci

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik, który rozpływa się w ustach, według przepisu mojej babci :) Jest odpowiednio mokry, raczej z tych cięższych. Pycha :)

Sernik mojej babci

Składniki:

Sernik mojej babci

 

  • Ciasto:
  • 3 szkl mąki
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g margaryny
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

 

  • Masa serowa:
  • 1,5 kg sera trzykrotnie zmielonego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 i 1/3 szkl cukru
  • 7 jajek
  • 100 g masła
  • 0,5 l mleka

Sposób przygotowania:

Sernik mojej babci
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao oraz cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli i posiekaną margarynę. Następnie robimy dołek, dodajemy jajo, żółtka oraz śmietanę i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Dużą blachę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Dno wylepiamy ciastem po bokach tworząc rant. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce sera, a następnie po 1 żółtku cały czas ucierając. Następnie dodajemy budynie. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Na końcu wlewamy mleko i miksujemy. Wylewamy na ciasto i pieczemy ok 80 min. Ja piekłam półtora godziny. Smacznego :)