dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Sernik na ciasteczkowym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszny sernik na spodzie wykonanym z pokruszonych ciasteczek, oblany frużeliną z jeżyn. Coś dla łasuchów.

Sernik na ciasteczkowym spodzie

Składniki:

Sernik na ciasteczkowym spodzie

Spód:

  • 200 g ciasteczek migdałowych
  • 5 dag masła

Sernik:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyż kaszy manny
  • 3/4 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/3 szkl rodzynek

Ponadto:

  • 1 słoiczek frużliny jeżynowej
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Sernik na ciasteczkowym spodzie

Przygotowanie spodu:

Sernik na ciasteczkowym spodzie
Masę z ciasteczek wykładamy do formy i schładzamy.

Ciasteczka przekładamy do blendera i dokładnie miksujemy. Dodajemy rozpuszczone masło. Zagniatamy i wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Schładzamy w lodówce.

Przygotowanie sernika:

Sernik na ciasteczkowym spodzie
Jajka miskujemy z cukrami na puszystą masę.

Jajka wbijamy do miski. Miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy miękkie masło. Dokładnie miksujemy.

Pieczenia sernika:

Sernik na ciasteczkowym spodzie
Sernik pieczemy na złoty kolor ok 1 godzinę.

Do jajek dodajemy twaróg i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. Masę serową wlewamy do formy na spód ciasteczkowy. Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczone ciasto studzimy i oblewamy frużeliną owocową.
Smacznego!


Tagi:

sernik ciasto