Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik na czekoladowym cieście z malinami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jest to bardzo pyszny sernik na czekoladowym cieście, a kwaśne maliny przełamują jego słodycz. Bardzo polecam na podwieczorek lub poczęstunek dla gości.

Sernik na czekoladowym cieście z malinami

Składniki:

Sernik na czekoladowym cieście z malinami

Ciasto:

  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 5 łyżek śmietany 12 %
  • 4 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 15 dag masła lub margaryny
  • olejek pomarańczowy według uznania

Dodatkowo:

  • 2 szklanki świeżych malin

Sposób przygotowania:

Sernik na czekoladowym cieście z malinami
1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę i kakao i ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm ( ciasto jest dość gęste ).

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy olejek według uznania i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na ciasto.

3. Maliny: Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie wciskamy je lekko w masę serową.

4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy.

5. Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml

Sernik można pokroić na około 30 kawałków.

Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.