Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik na czekoladowym cieście z truskawkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Polecam bardzo pyszny sernik. Idealnie kruche ciasto, puszysta masa serowa i słodkie pachnące latem truskawki. To wszystko sprawia, że ciasto smakuje wspaniale. Bardzo polecam. Zapraszam :)

Sernik na czekoladowym cieście z truskawkami

Składniki:

Sernik na czekoladowym cieście z truskawkami

Ciasto:

  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 12,5 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • pół małej łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )
  • 5 jajek
  • 12,5 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Sernik na czekoladowym cieście z truskawkami
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania pozostałych składników.

2. Truskawki: Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na plasterki lub na połówki, w zależności jakiej wielkości mamy truskawki.

3. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

4. Przygotowanie do pieczenia: Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na dno skubiemy kawałki schłodzonego ciasta, na ciasto wykładamy równomiernie masę serową, a na koniec pokrojone truskawki.

5. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy, ja studzę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zimny wyjmuję i wkładamy na kilka godzin do lodówki. 

6. Podanie: Gotowy sernik kroję i podaję. Życzę smacznego.



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Ser można użyć inny, ale należy go zmielić przynajmniej trzy razy.

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.