mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Sernik na herbatnikach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedno z moich ulubionych ciast.

Sernik na herbatnikach

Składniki:

Sernik na herbatnikach

 

  • 1 kg twarogu
  • 25 dag ziemniaków
  • 20 dag margaryny
  • 30 dag cukru białego
  • 5 jajek
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g rodzynek
  • 2 duże opakowania herbatników

Sposób przygotowania:

Sernik na herbatnikach
Na początku ziemniaki obrać, ugotować i wystudzić.
Następnie ser i zimne ziemniaki zmielić przez maszynkę. Dodać cukier biały i margarynę.Następnie dodać jajka i proszek do pieczenia.Składniki dokładnie razem wymieszać. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać ciasto łyżką.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.Dno zakryć herbatnikami. Wlać serową masę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec sernik ok. 60 minut.Kolor wierzchu powinien być ciemno złoty.Po wyjęciu ciasto wystudzić.Zimne można polać czekoladową polewą.Smacznego.