CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Sernik na kakaowym spodzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ten sernik robię w domu od 25 lat, i nadal każdemu smakuje. Nic nowego, ale czasami te stare przepisy biją na głowę nowości.

Sernik na kakaowym spodzie

Składniki:

Sernik na kakaowym spodzie

sernik

  • 1 kg białego sera
  • 1 kostka masła
  • 1 budyń waniliowy
  • ok. 30 dag cukru
  • 4 żółtka
  • 4 białka + 2 ( pozostałe z ciasta)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

ciasto

Sposób przygotowania:

Sernik na kakaowym spodzie
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Włożyć do lodówki . Białka zostawić do masy serowej.

Twaróg zmielić.

Masło i cukier ubić z żółtkami, dodawać stopniowo po łyżce: zmielony twaróg, budyń wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.

Ciemne ciasto podzielić na 2 części. Blachę wysmarować masłem i posypać mąką.

Jedną część ciemnego ciasta wykleić spód, drugą zetrzeć na wierzch masy serowej.

Piec ok 1 godz. w temp 180 C.

Tagi:

sernik ciasto