SUPERPRZEPIS

Sernik na korzennej kruszonce pod śniegową czapą

  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18
Sernik na korzennej kruszonce pod śniegową czapą

Sernik o korzennej delikatnej nucie , z masą serową bez zbędnych składników, pod śniegową mocno waniliową czapą, to propozycja na świąteczny stół, ale nie tylko, całość komponuje się znakomicie,polecam na świąteczny stół

Składniki:

Sernik na korzennej kruszonce pod śniegową czapą

Korzenna kruszonka:

  • 10 dag zimnego masła
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 7 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej

Masa serowa:

  • ½ kg chudego twarogu
  • ½ szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • ½ szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Śniegowa czapa

  • 300 ml śmietany kremowej 30%
  • 150 g sera mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 ml likieru waniliowego
  • 1 łyżeczka żelatyny

Ponadto:

  • Biała polewa czekoladowa
  • Śnieżynki cukrowe

Sposób przygotowania:

Sernik na korzennej kruszonce pod śniegową czapą

Kruszonka:

Sernik na korzennej kruszonce pod śniegową czapą
kruszonkę przygotowujemy tak jak w przepisie

Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieszczam w misce, mieszam, dodaję pokrojone na wiórka zimne masło i rozcieram w palcach-nie zagniatać ciasta!
Rozsypuję na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy,
lekko dociskam do dna palcami.

Masa serowa;

Sernik na korzennej kruszonce pod śniegową czapą
masę serową miksujemy krótko na gładko ze składnikami

Masa serowa: Mielony twaróg umieszczam w misie miksera, wbijam jajko, wlewam budyń rozpuszczony w mleku, dodaję cukry i krótko miksuję tylko do połączenia, pod koniec dodaję skórkę pomarańczową,

ETAP 3:

Sernik na korzennej kruszonce pod śniegową czapą
gotową masę wylewamy na kruszonkę korzenną

wylewam na korzenny spód, wstawiam sernik do nagrzanego do 180*c piekarnika piec 20 minut, po czym temp zmniejszam do 160*c i piec kolejne 20 minut, studzę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Śniegowa czapa

Sernik na korzennej kruszonce pod śniegową czapą
Masę śmietanową miksujemy tak jak w przepisie

Schłodzoną śmietanę łączę z zimnym serkiem mascarpone i cukrem pudrem, miksuję do uzyskania gładkiego gestego kremu-należy uważać i wyczuć śmietanę aby jej nie przebić bo się zwarzy, wlewam cienkim strumieniem rozpuszczoną w malutkiej ilości wody żelatynę oraz likier waniliowy, całość miksuję

ETAP 5:

Sernik na korzennej kruszonce pod śniegową czapą
na koniec dekorujemy sernik zostawiamy do steżenia

masę wykładam na zimny upieczony sernik, łyżką robię nierówności, polewam polewą z białej czekolady i dekoruję śnieżynkami.
Schładzam w lodówce.
Życzę słodkich wypieków,


Tagi:

sernik ciasto