lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Sernik na krakersach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sernik na krakersach wyszedł bardzo smaczny. Jest to sposób kiedy nie mamy herbatników, a zastąpić możemy śmiało krakersami.

Sernik na krakersach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na krakersach

Składniki na sernik

  • 5 jajek
  • 2 opakowania krakersów solonych po 150 g
  • 1 kg mielonego twarogu zmielonego trzykrotnie ( Tłusty)
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • czekolada mleczna 200 g
  • mleko 3 łyżki
  • wiórka kokosowa 50 gram

Sposób przygotowania:

Sernik na krakersach

Wykonanie :

Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Twaróg mielimy 3 razy ( mieliłam 5 razy) i dodajemy do ubitych jaj. Masło rozpuszczamy i kiedy będzie zimnie dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną ( wymieszać dokładnie by mąka się rozpuściła) i dajemy do reszty składników.

Formę wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy na dno krakersy ( nie kruszyłam ich dałam prosto z opakowania, z drugiego dałam połowę). Przekładamy masę serową na krakersy.

Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut ( na dno formy wstawiamy naczynie z wodą, sernik będzie taki delikatny). Po 15 minutach zmieszamy do 170 stopni i pieczemy jeszcze godzinę.

Po upieczeniu polewamy sernik czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Sernik na krakersach
Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
Sernik na krakersach
Twaróg mielimy 3 razy( mieliłam 5 razy) i dodajemy do ubitych jaj.
Sernik na krakersach
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy na dno krakersy
Sernik na krakersach
Przekładamy masę serową na krakersy.Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut( na dno formy wstawiamy naczynie z wodą, sernik będzie taki delikatny). Po 15 minutach zmieszamy do 170 stopni i pieczemy jeszcze godzinę.