Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sernik na kruchym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Na świątecznym stole nie może zabraknąć sernika, chociażby takiego całkiem prostego na kruchym jasnym spodzie:)

Sernik na kruchym spodzie

Składniki:

Sernik na kruchym spodzie

Spód:

  • 70 g masła
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Masa serowa:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 2 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Sernik na kruchym spodzie

Etap 1

Sernik na kruchym spodzie
Gładkie ciasto zagniecione z masła cukru pudru żółtek i mąki.

Wszystkie składniki na spód szybko zagnieść.

Etap 2

Sernik na kruchym spodzie
Ciasto rozłożone na dnie dużej tortownicy.

Ciasto rozłożyć w tortownicy (ok. 27 cm), po nakłuwać gęsto widelcem, podpiec w 180 stopniach przez ok.15 minut.

Etap 3

Sernik na kruchym spodzie
Żółtka cukier i cukier waniliowy przełożone do miski.

Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.

Etap 4

Sernik na kruchym spodzie
Twaróg olej i budyń w proszku ucierane z kremem z żółtek.

Do kremu z żółtek stopniowo dodawać twaróg, olej i proszek budyniowy. Cały czas ucierać.

Etap 5

Sernik na kruchym spodzie

Mleko zagotować. Białka ubić na sztywną pianę.

Etap 6

Sernik na kruchym spodzie

Pianę z białek dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.

Etap 7

Sernik na kruchym spodzie

Dodać gorące mleko, starannie wymieszać, przelać na podpieczony spód.

Etap 8

Sernik na kruchym spodzie

Sernik piec w 180 stopniach (wstawiłam do nagrzanego piekarnika) przez ok. 60 minut. Upieczony sernik studzić w wyłączonym, uchylonym piekarniku.


Tagi:

sernik