Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sernik na kruchym spodzie Krakowianki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Polewę czekoladową można zastąpić roztopioną czekoladą.

Sernik na kruchym spodzie Krakowianki

Składniki:

Sernik na kruchym spodzie Krakowianki

 

  • 20 dag mąki krupczatki
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg tłustego sera twarogowego
  • 20 dag cukru
  • 2 łyżki budyniu waniliowy
  • 1/2 szkl śmietanki
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • gotowa polewa czekoladowa

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik na kruchym spodzie Krakowianki
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, dodać masło i dokładnie posiekać. Następnie wbić 1 jajko i zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1/2 godziny. Ser twarogowy przemielić w maszynce. Żółtka z cukrem utrzeć dodając stopniowo przemielony ser, budyń wymieszany ze śmietanką i pozostałym proszkiem do pieczenia i aromatem. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, włożyć na przygotowaną formę, wyłożyć masę serową, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 1 godziny.