Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Sernik na masie makowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sernik w innym wydaniu. Pyszny! Wręcz rozpływająca się w ustach masa serowa i wilgotna, ciężka masa makowa tworzą całość idealną.

Sernik na masie makowej

Składniki:

Sernik na masie makowej

 

  • masło - 100 gram
  • mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • cukier puder - 1/3 szklanki
  • żółtko - 1
  • mleko - 2 łyżki
  • szczypta soli
  • masa serowa
  • twaróg mielony - 1 kg
  • jajka (oddzielnie białka i żółtka) - 5
  • cukier puder - 3/4 szklanki
  • margaryna - 90 gram
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • olejek waniliowy - 5-6 kropel
  • masa bakaliowa
  • gotowa masa bakaliowa - 900 gram
  • białko - 1

Sposób przygotowania:

Sernik na masie makowej
1. By wyrobić spód, zagniatamy ze sobą mąkę, cukier puder, masło, mleko, jedno żółtko i sól. Gdy ciasto będzie jednolite, zawijamy je w folię aluminiową i schładzamy w lodówce przez około godzinę. 2. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Gdy ciasto będzie schłodzone, wyciągamy je z lodówki i rozprowadzamy palcami na spodzie blachy. Nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i pieczemy przez około 15 minut. 3. Otwieramy masę bakaliową, przelewamy ją do miski i mieszamy z jednym roztrzepanym białkiem. Odstawiamy. 4. Przygotowujemy masę serową. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wlewamy do dużej misy, miksujemy je z cukrem pudrem i margaryną. Następnie łyżką dodajemy powoli twaróg. Dalej miksujemy. Gdy dodamy już cały ser, na końcu dodajemy aromat waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy jeszcze 2 minuty. 5. Ubijamy białka. Gdy będą ubite, wlewamy je do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. 6. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni. Wykładamy na podpieczone ciasto masę makową i równamy. Na nią łyżką nakładamy masę serową tak, by nie wymieszała się z makiem. Pieczemy 50-60 minut.