jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1618]

Sernik na spodzie z kutii

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kutia i ser to doskonałe, świąteczne połączenie. Ciasto zawierające ten duet smakuje rewelacyjnie. Całość dopełnia orzeźwiająca galaretka.

Sernik na spodzie z kutii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na spodzie z kutii

CIASTO KRUCHE

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka,
  • ½ kostki margaryny

MASA Z KUTII

  • 1,2 kg gotowej kutii (1,5 puszki),
  • 3 małe jajka,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • olejek migdałowy na zapach,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • bakalie (ilość według uznania), u mnie orzechy, rodzynki, morele, skórka pomarańczowa.

SER:

  • 700 gram sera białego (3 x mielonego),
  • 6 jajek,
  • 15 dag masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Około 50 gram skórki pomarańczowej,
  • Szczypta soli

WYKOŃCZENIE

Sposób przygotowania:

Sernik na spodzie z kutii

ETAP 1

Sernik  na spodzie z kutii
Przygotowany ciastem kruchym wykładamy spód blaszki 25x 36 cm

SPÓD: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy całość. Gotowe ciasto wykładamy na dno przygotowanej blaszki. Nakłuwamy je w kilku miejscach widelcem.

ETAP 2

Sernik  na spodzie z kutii
W misce umieszczamy składniki masy z kutii

MASA Z KUTII: Kutię przekładamy do miski. Dodajemy do niej jajka, proszek do pieczenia, kaszę, olejek oraz ulubione bakalie. Całość miksujemy.

ETAP 3

Sernik  na spodzie z kutii
Wymieszane składniki masy wykładamy na ciasto kruche

Gotową masę wykładamy na ciasto kruche i przystępujemy do wykonania serowej warstwy.

ETAP 4

Sernik  na spodzie z kutii
Ma kutię wykładamy masę serową oraz skórkę pomarańczową

SER: Ser, masło, cukier oraz żółtka przekładamy do malaksera. Dokładnie miksujemy. Pod koniec miksowania dodajemy budyń oraz proszek do pieczenia.
Między czasie białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli. Ubite łączymy z masą serową.
Tak przygotowany ser wykładamy naprzemiennie ze skórką pomarańczową (obtoczoną w mące) na kutię.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je w 180°C około 60 minut. Upieczone wyjmujemy i studzimy. Najlepiej by stygło przez całą noc.

ETAP 5

Sernik  na spodzie z kutii
Owoce wyłożone na ser zalewamy pomarańczową galaretką

WYKOŃCZENIE: Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu dodając do niej dodatkowo żelatynę (u mnie w 1 litrze wody). Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w kostkę.
Z sernika delikatnie zdejmujemy zrumienioną skórkę. Na tak przygotowany wykładamy brzoskwinie. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto pozostawiamy do jej zastygnięcia i gotowe.