Martyna239

Martyna239

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny sernik na zimno, doskonały na upalne letnie dni. Łatwy deser nawet dla początkujących kuchcików.

Sernik na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno

 

  • 2 galaretki agrestowe
  • 2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 3 serki homogenizowana waniliowe (całość około 500-600 g)
  • paczka biszkoptów
  • dowolne owoce
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno
Galaretki agrestowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzącej wody, odstawiamy, aby stężały. Biszkopty układamy w tortownicy, nasączamy według upodobań (np. wodą z cytryną i cukrem). Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w trzech szklankach wrzącej wody i również odstawiamy do stężenia. Biszkopty zalewamy tężejącymi zielonymi galaretkami. Odstawiamy do lodówki. Tężejące żółte galaretki mieszamy z serkami waniliowymi i wylewamy do tortownicy jako następną warstwę. Na wierzch układamy dowolne owoce. Czerwone galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzącej wody, a gdy zaczną tężeć, wylewamy na owoce, jako trzecią warstwę. Gdy sernik dobrze zastygnie, dekorujemy wierzch polewą czekoladową.
Sernik na zimno
Etap 1 Biszkopty układamy na dnie tortownicy.
Sernik na zimno
Etap 2 Jako drugą warstwę wlewamy żółte galaretki wymieszane z serkami.
Sernik na zimno
Etap 3 Czerwonymi galaretkami zalewamy owoce.
Sernik na zimno
Etap 4 Całość dekorujemy polewą czekoladową.