iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Sernik na zimno

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Przed nami ciepłe dni - chętnie wtedy sięgamy po ciasta, które nie wymagają pieczenia. Taki właśnie jest ten sernik - prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Polecam!

Sernik na zimno

Składniki:

Sernik na zimno

Masa serowa:

  • 1 kg sera w wiaderku
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 5 łyżeczek żelatyny

Dodatkowo:

  • herbatniki pełnoziarniste
  • 1 galaretka malinowa

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno
Blaszkę (33 cm na 22 cm) wyłożyć na dnie herbatnikami. W 1,5 szklanki gorącej wody rozpuścić galaretkę cytrynową i żelatynę, przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Ser utrzeć z cukrem pudrem do utartego dolać płynną, ale zimną galaretkę i dokładnie wszystko wymieszać na koniec masę serową delikatnie połączyć z bitą śmietaną.

Na ułożone w formie herbatniki wylać masę serową, wyrównać i wstawić do lodówki , aby masa zastygła. Kiedy masa się zetnie zalać ją galaretką malinową przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin w tym czasie herbatniki zmiękną, a ciasto dokładnie zastygnie.