Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Sernik na zimno Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo szybko się robi, smakuje wyśmienicie.

Sernik na zimno Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno Edzi

 

  • SPÓD
  • 1 op (200g) herbatników
  • 70g masła

 

  • MASA SEROWA
  • 1 kg sera mielonego (ja używam z biedronki)
  • 2 żółtka
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 różne galaretki

 

  • DODATKOWO
  • 1 galaretka

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno Edzi
W malakserze rozdrobnić herbatniki, dodać mało i wymieszać. (ja dodałam barwnik, ale nie jest to potrzebne) Tortownicę wyłożyć folią spożywczą (żeby łatwo było wyjąć sernik), na dno wyłożyć herbatniki z masłem i ugnieść. Wstawić do lodówki. Ser wymieszać z żółtkami i cukrem. 1 z galaretek rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, poczekać aż wystygnie. Wymieszany ser podzielić na 2 części. Do jednej części dodać zimną galaretkę, wymieszać, wylać na spód z herbatników i wstawić do lodówki, żeby stężało. Z drugą częścią sera i galaretką postępujemy tak samo, wylewamy na stężała już część sera. Pozostała galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl gorącej wody, studzimy i tężejącą wylewamy na wierzch. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Sernik na zimno Edzi
Ser wymieszany z cukrem i żółtkami dzielimy na 2 części
Sernik na zimno Edzi
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wody
Sernik na zimno Edzi
Zimną galaretkę mieszamy z serem za pomocą miksera
Sernik na zimno Edzi
Ser wymieszany z galaretką wylewamy na spód z herbatników