aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Sernik na zimno z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Po prostu rozpływa się w ustach

Sernik na zimno z budyniem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik na zimno z budyniem

 

  • biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia

 

 

  • masa budyniowa
  • 1 budyń na 3/4 l mleka
  • 600 ml mleka

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z budyniem
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z resztą. Piec w temp. 160-180C ok. 20 min. Gdy ostygnie przekroić na dwa placki.Ser zemleć 2 razy. Masło utrzeć, dodając cukier i żółtka. Ser rozmieszać ze śmietaną (powinno mieć konsystencje serka homogenizowanego) i dodać do masy, ciągle ucierając. Żelatynę rozpuścić na mleku, a kiedy zacznie tężeć wlać do masy. Całość wylać na biszkopt, odkładając część na posmarowanie wierzchu(można zrobić to od razu) i wstawić do lodówki do stężenia. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, ujmując 150 ml mleka. Chwilę ostudzić i wyłożyć na ser. Przełożenie: biszkopt-ser-budyń-biszkopt posmarowany odłożonym serem-kakao Rada: ciasto należy przekładać w blaszce, ponieważ ciepły budyń może lekko roztopić masę serową.
Sernik na zimno z budyniem