edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Książka Kucharska: Ciasta na zimno z owocami

Sernik na zimno z bursztynową galaretką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Najprostszy przepis na pyszny serniczek

Sernik na zimno z bursztynową galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno z bursztynową galaretką

 

  • 20 dag ciasteczek maślanych
  • 13 dag masła
  • 60 dag mielonego twarogu
  • 30 dag jogurtu bałkańskiego
  • 8 dag cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 płaskich łyżeczek żelatyny
  • opakowanie galaretki bursztynowej (Wodzisław)

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z bursztynową galaretką
Dno tortownicy o średnicy 24 cm z braku papieru do pieczenia wyłożyłam folią aluminiową. Ciasteczka wsypałam do miski i rozgniotłam na okruchy drewnianym tłuczkiem. Masło rozpuściłam w rondelku, pilnując, żeby się nie zagotowało, wlałam je do okruchów i dłonią zagniotłam „ciasto”. Masę wyłożyłam (właściwie przesypałam) do tortownicy, równomiernie rozprowadziłam na dnie i docisnęłam dłonią tworząc równą warstwę. Tortownicę odstawiłam do lodówki. Żelatynę rozpuściłam w 1/3 szklanki wrzącej wody i odstawiłam na bok, żeby troszkę przestygła. W tym czasie na gładką masę zmiksowałam twaróg, jogurt, cukier puder i sok cytrynowy. Cienkim strumieniem, bez przerwy miksując, wlałam przestudzoną żelatynę. Miksowałam razem jeszcze chwilkę. Masę serową przelałam do tortownicy i odstawiłam do lodówki. Galaretkę rozpuściłam w 1,5 szklanki wrzącej wody, a kiedy przestygła i zaczęła tężeć, delikatnie wylałam ją na stężałą masę serową. Tortownicę ponownie odstawiłam do lodówki.
Sernik na zimno z bursztynową galaretką
Ciasteczka wsypałam do miski i rozgniotłam na okruchy drewnianym tłuczkiem.
Sernik na zimno z bursztynową galaretką
Ciasto z okruchów równomiernie rozprowadziłam na dnie i docisnęłam dłonią tworząc równą warstwę.
Sernik na zimno z bursztynową galaretką
Przygotowane do zmiksowania składniki masy serowej.
Sernik na zimno z bursztynową galaretką
Gotowy sernik świeżo wyjęty z tortownicy.