czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Sernik na zimno z czarnej porzeczki

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Sernik nie jest mocno słodki, o lekko kwaskowym smaku. Doskonały na upalne dni.

Sernik na zimno z czarnej porzeczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik na zimno z czarnej porzeczki

 

  • Spód:
  • 225 g ciasteczek pełnoziarnistych,
  • 100g masła.

 

  • Masa:
  • 1 kg twarogu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 25 dag cukru,
  • 2i1/2 łyżki żelatyny,
  • 25 dag czarnych porzeczek,
  • 3 czubate łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z czarnej porzeczki
1. Ciasteczka zmiksować za pomocą blendera, wymieszać ze stopionym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy o śr.24cm. Schłodzić. 2. Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem, śmietanką i sokiem z cytryny. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody, odstawić na 5 min, by napęczniała. Następnie, podgrzewając rozpuścić. Ciepłą dodać do masy. Porzeczkę zmiksować w blenderze. Podzielić na pół masę serową. Jedną połowę wylać na przygotowany spód. Do drugiej części dodać porzeczki i cukier puder. Wylać na jasną masę. Schładzać kilka godzin lub całą noc.
Sernik na zimno z czarnej porzeczki
połowę masy seroej mieszamy z porzeczkami i pudrem