Xetnom

Xetnom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 50]

Sernik na zimno z granatem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Doskonały deser dla gości i nie tylko

Sernik na zimno z granatem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik na zimno z granatem

 

  • 1kg sera na sernik
  • 2 kostki margaryny
  • 4 galaretki niebieskie
  • 1 galaretka zielona - agrestowa
  • 1 galaretka żółta - cytrynowa
  • 1 galaretka czerwona - truskawkowa
  • 6 opakowań herbatników (30 dag)
  • 1 granat

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z granatem
Herbatniki kruszymy na jak najdrobniejsze części (ja do tego używam robota kuchennego) łączymy z roztopioną margaryną. łączymy w jednolitą masę i wykładamy na tortownicę ugniatamy czymś płaskim by uzyskać równą powierzchnię. Odstawiamy do lodówki albo zamrażarki by stwardniało. Ser łączymy z roztopioną margaryną i dzielimy na trzy równe części. Do każdej z trzech części sera dodajemy jedną przestudzoną galaretkę rozrobioną z połową wody zalecaną na opakowaniu. Do każdej galaretki możemy dodać po jednej łyżce cukru. Sernik będzie słodszy. Na schłodzony spód wylewamy pierwszą część sera i odstawiamy do stężenia w lodówce. Podobnie postępujemy z następnymi warstwami. Na ostatnią wysypujemy kuleczki granatu i po zastygnięciu zalewamy niebieskimi galaretkami z pomniejszoną ilością wody o 0.5l
Sernik na zimno z granatem
Pokruszone ciasta należy dobrze ubić by powstała jednolita warstwa
Sernik na zimno z granatem
Cząstkami granatu posypujemy ostatnią warstwę zanim stężeje dzieki temu granat nie wypłynie na powierzchnię galaretki
Sernik na zimno z granatem
Dzięki intensywnemu kolorowi sernik prezentuje się bardzo okazale