jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Sernik na zimno z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto sernik na zimno z malinami ochłoda w upalne dni

Sernik na zimno z malinami

Składniki:

Sernik na zimno z malinami

 

  • 1 spód biszkoptowy jasny
  • 40 dag malin
  • 50 dag sera homogenizowanego
  • 25 dag sera mascarpone
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 50 ml koniaku
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • aromat arakowy
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z malinami
Żelatynę zalać niewielką ilością wody, gdy spęcznieje, podgrzać ją, aż się całkowicie rozpuści.

Serek homogenizowany i mascarpone zmiksować z koniakiem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz z 200 ml śmietany kremówki i odrobiną aromatu arakowego.

Resztę śmietany ubić na sztywno.

Wymieszać z masą serową.

Połączyć z żelatyną. 3 łyżki kremu rozsmarować na biszkopcie. Posypać malinami - część owoców zostawić do dekoracji, zalać resztą kremu.

Odstawić do schłodzenia.

Galaretkę cytrynową przyrządzić według przepisu na opakowaniu.

Na wierzchu rozłożyć maliny i zalać tężejącą galaretką cytrynową.